Home » Bavette met foie gras en cognacsaus

Bavette met foie gras en cognacsaus

Bavette met foie gras en cognacsaus, paddenstoelenmix en aardappeltjes uit de oven. Lekker zomers maaltje, niet echt. Maar wel waanzinnig genieten. Erbij geen rode maar een waanzinnige ‘gekke’witte wijn.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 bavette van ca. 400gr
  • 2 plakken foie gras à 80gr, in repen gesneden
  • 500gr aardappeltjes, schuin doormidden gesneden
  • 2EL olijfolie
  • 1TL rozemarijn, fijngesnipperd
  • Grof zeezout en peper
  • 300gr paddenstoelenmix
  • Boter om in te bakken

Voor de saus:

  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 25gr boter
  • 1EL suiker
  • 100ml cognac
  • 1 pot kalfsfond à 380ml (runder- of kipfond mag ook)
  • 125gr crème fraiche
  • Zout en peper

Bereiding

  • Bestrooi de bavette met zout en peper en bak ca. 4 minuten per kant (voor rosé; afhankelijk van de dikte iets meer) en laat onder aluminiumfolie een paar minuten rusten.
  • Snij de bavette in repen.
  • Bak ondertussen de paddenstoelen in een paar minuten gaar. Bestrooi met zout en peper.

Aardappeltjes uit de oven:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Snij de aardappeltjes doormidden en vermeng ze met olijfolie.
  • Bestrooi ze met zout, peper en rozemarijn.
  • Bak ze in 35-40 minuten gaar en krokant. Eventueel kun je ze het eerste kwartier bedekken met aluminiumfolie zodat ze makkelijker gaar worden.

Cognacsaus:

  • Fruit het uitje. Bestrooi met suiker en laat even karameliseren.
  • Blus af met cognac en flambeer.
  • Giet de fond erbij en laat inkoken. Let op: dit duurt zeker 20-25 minuten!
  • Doe de crème fraiche erbij en kook opnieuw in. Reken op ca. 10 minuten.
  • Breng dan op smaak met zout en peper.

Serveren:

  • Schep wat saus op het bord.
  • Leg daarop om en om reepjes bavette en foie gras.
  • Geef er de ovenaardappeltjes en de paddenstoelen bij.

Wijntip: de wijnadviezen leken naar rood te neigen door rundvlees, cognac en paddenstoelen (denk aan pinot noir, grenache, Bordeaux of Rioja), bij foie gras komt je uit bij Sauternes & Co. Lastig dus. Ik koos voor ‘gek wit’. 2014 Vin de Pays de Vaucluse Principauté d’Orange, grenache gris, “Justine” van Domaine de Dionysos. Goudgeel. In de neus rijk, intens, fraicheur maar ook honing, mandarijnenzest en gedroogd fruit. In de mond vol, oxidatieve stijl (wat niet iedereen zal aanspreken, maar manmanman wat een rijke complexe wijn!), droog en midzuren. Opvoeding op foeder, erg mooi geïntegreerd. Een prachtige rijke wijn. Bijzonder. En hij paste verrassend goed bij het gerecht. Genieten. [€17,95 bij Henri Bloem]

Eet smakelijk!

Door |2018-06-16T08:57:53+00:0016 juni 2018|Sauzen, dressings, salsa's, Vlees|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.