Home » Braziliaanse churrasco de frango en mangosalsa met Spaanse rosado Torres De Casta

Braziliaanse churrasco de frango en mangosalsa met Spaanse rosado Torres De Casta

Bij churrasco denk je meteen aan grote stukken gegrild vlees. En dat klopt meestal ook. Stoere lappen ‘beef’ of grote spiezen met rundersteak op de BBQ. In een churrascaria worden steaks geserveerd. En in Brazilië staat de term ‘churrasco’ zelfs voor barbecue, dat zegt al genoeg. In heel Latijns-Amerika, maar ook in Portugal en Spanje wordt er in het algemeen gegrild (rund)vlees mee bedoeld.

Naast rundvlees wordt natuurlijk ook ander vlees gegrild. Een mooi voorbeeld daarvan is dit recept voor Braziliaanse ‘churrasco de frango’, gegrilde kip. Meestal is de kip eerst gemarineerd in limoensap met knoflook en piripiri-saus. Het recept voor zo’n marinade vindt u hieronder.

Wat erbij te serveren? Ik koos voor een gegrild maïskolfje en een heerlijke mangosalsa. De pittigheid van de kip wordt enigszins getemperd door het zoete van de rijpe mango. Mmmm!

Churrasco de frango (4 personen)

Ingrediënten

  • 4 kipfilets, in 3 stukken gesneden
  • 3 knoflookteentjes, fijn gesnipperd
  • 4EL olijfolie
  • 1TL paprikapoeder (zoet)
  • 1TL gedroogde chilivlokken (laat deze achterwege als je het niet al te pittig wilt hebben!)
  • 1EL piripiri-saus
  • Het sap van 1 limoen
  • 1EL basterdsuiker
  • Zout en peper

Bereiding

  • Doe voor de marinade alle ingrediënten (behalve de kip) in een blender en maal ze tot een fijn papje.
  • Leg de kipstukken in de marinade en laat zeker 2 (maar liever 24) uur in de marinade liggen. Haal ongeveer een uurtje voor bereiding uit de koeling. PS gebruik hiervoor géén metalen schaal, metaal kan namelijk reageren op de marinade en dat kan een slechte smaak aan je kip geven!
  • Haal de kip uit de marinade en leg op de gril of barbecue tot de kip gaar is (ca. 5-7 minuten).

Mangosalsa

Ingrediënten

  • 1 rijpe mango, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in kleine blokjes gesnipperd
  • 1 rode paprika, in kleine blokje gesneden
  • 1 chilipepertje, ragfijn gesnipperd
  • Sap van 1 limoen
  • Een half bosje koriander (of platte peterselie als je niet van koriader houdt), grof gesnipperd
  • Zout en peper

Bereiding

  • Vermeng alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de salsa minstens een kwartiertje trekken en serveer bij de gegrilde kip.

En verder:

  • Gril vier maïskolfen en serveer ze met roomboter en zout.
  • Geef de mangosalsa bij de kip.

Arroz brasiliero

Heb je hier niet voldoende aan, serveer er dan nog wat rijst bij of kies voor de typische Braziliaanse rijst (arroz brasiliero):

  • Uitje fruiten.
  • Rijst even meebakken totdat de rijst glazig is (ca. 2-3 minuten).
  • Kippenbouillon en blokjes tomaat (mag uit blik als je ze uitlekt) erbij en koken.
  • Op smaak brengen met zout en gesnipperde koriander erbij serveren.

Wijntip: serveer bij de kip en mangosalsa een lekkere fruitige maar stevige rosé. Wij kozen voor de rosado ‘De Casta’ van Torres. Een stevige donkerroze rosé zoals je die uit Spanje mag verwachten. De Casta rosada komt uit Catalunya en werd oorspronkelijk – 40 jaar geleden – gemaakt van de druivenrassen garnacha en cariñena. Inmiddels zijn daar een beetje tempranillo en syrah aan toegevoegd. De wijn is zacht, maar toch krachtig en wat kruidig. Plezierige fruittonen van aardbei, frambozen en granaatappel. Past perfect bij de Churrasco de frango, maar misstaat ook niet bij een tapasschotel of een zomerse picknick op het strand.

Bom apetite!

Door |2018-06-03T15:00:08+00:0011 augustus 2016|Gevogelte, Sauzen, dressings, salsa's, Z-Amerika|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.