De cocktail “Bramble” is op dit moment mijn favoriete cocktail. Een tijdje geleden maakte ik deze fijne aperitiefcocktail voor het eerst, toen met Blue gin. Nu heb ik ‘m uitgeprobeerd met Citadelle gin, en het resultaat is wederom heerlijk!

“Bramble” met Citadelle gin
De Bramble wordt gemaakt met gin en bramenlikeur (‘blackberry liqueur’ of ‘crème de mûre’). Je voegt er suikersiroop en wat vers citroensap aan toe en heel veel crushed ice. Heerlijk verfrissend èn fruitig! Verhoudingen zijn alles in de bakwereld, zo is het ook bij cocktails. De Blue Bramble maakte ik in een verhouding van 10ml suikersiroop, 50ml gin en 15ml crème de mûre. Met 50ml gin en zonder citroensap is dat een aardig straffe, maar ook vrij zoete cocktail. De 10ml citroensap geeft ‘m net wat frisheid.

Nu heb ik de cocktail uitgeprobeerd naar het adviesrecept van de IBA, de International Bartenders Association, die de “Bramble” op z’n officiële cocktaillijst heeft gezet. Die lijst heet de ‘list of IBA Official Cocktails’ en de Bramble staat daar onder de categorie van de “New Era Drinks’ en wordt aangemerkt als een ‘All Day Cocktail’. Ik noem dat dus voor het gemak een aperitiefcocktail, eentje die je voor je diner drinkt.

Ingrediënten:

  • 40ml gin (ik nam Citadelle gin)
  • 15ml vers citroensap
  • 10ml suikersiroop
  • 15ml crème de mûre

Bereiding:

  • Gooi een tumblerglas (of old fashioned) vol met crushed ice.
  • Doe er achtereenvolgens in: 40ml gin, 15ml vers citroensap en 10ml suikersiroop.
  • Roer voorzichtig door met een barlepel.
  • Top af met crushed ice. Het mag best een bergje vormen.
  • Giet daarna voorzichtig 15ml crème de mûre of bramenlikeur langs de binnenrand van het glas zodat dat door de gin en het ijs ‘marmert’ en naar de bodem zakt. Een mooi gezicht!
  • Garneer met twee à drie bramen en een schijfje citroen.
  • Serveer met een afgeknipt rietje.

CITADELLE gin | 44% | Frankrijk
Kenmerken: zacht – delicaat – geurig – floraal – krachtig – kruidig – citrustonen

Citadelle is een Franse gin uit de Cognac-streek die sinds 1998 op de markt is. Het recept dateert uit 1771 en de productie gebeurt volgens oude methodes (pott still). De gin wordt geproduceerd door Gabriel & Andreu en gedistribueerd door Cognac-Ferrand. De naam is afkomstig van een 18de eeuwse distilleerderij in Duinkerk. In 1775 gaf Louis XVI de twee Fransen Carpeau en Stival de toestemming om een distilleerderij te openen bij de Citadelle in Duinkerk. Dit was de Koninklijke distilleerderij die aan de basis stond voor de Citadelle gin nu. De vorm van de stoere lichtblauwe fles doet wat denken aan die van de wodkasoorten “Belvedere” of “Grey Goose”, maar de richels geven er ook iets zuilachtigs aan.

De basis van graan wordt drie keer gedistilleerd en bij de vierde distillatie worden de 19 botanicals pas toegevoegd. Dit alles gebeurd in zeer kleine 200 liter koperen potten.

De toegevoegde ingrediënten is een mix van 19 botanicals: Franse jeneverbes, Italiaanse iriswortel, Franse steranijs en viooltjes, paradijskorrels uit West-Afrika, Mexikaanse sinaasappelschil, Indiase kardemom en nootmuskaat, Spaanse citroenschil en amandelen, Marokkaanse koriander, staartpeper uit Java, kaneelstokken uit Indochina, Chinese zoethout, Noord-Duitse engelwortel, Nederlandse komijn en kaneel uit Sri Lanka.

Smaakprofiel: Citadelle Gin heeft een delicate en geurige neus van verse bloemen, anijs, jasmijn en kaneel. Na enkele ogenblikken wordt de smaak steeds intenser, krachtiger en komen er steeds meer overheerlijke kruidige aroma’s van de anijs en kaneel tot uitdrukking. Het resultaat is een florale gin.

Tonicsoorten die geschikt zijn voor Citadelle gin: INDI, Fever-Tree; Fever-Tree Mediterranean Tonic water of 1724.

In een Gin & Tonic kun je Citadelle gin combineren met de volgende botanicals:

  • citroen, muntblaadjes.
  • Varieer met bijvoorbeeld kruidnagel, sinaasappelzest en steranijs of een kaneelstokje. Amandel kan ook.
  • Roze peperkorrels
  • Citroen en munt
  • Citroen en drop of zoethout
  • Nootmuskaat en sinaasappelschil

Ik heb ‘m zelf onder andere gecombineerd met Fever-Tree Mediterranean en sinaasappelzest en steranijs en dat gaf een verleidelijke combi, zacht en fruitig.