Cocktail Grasshopper…zacht, minty en chocolade…wat wil je nog meer!?

Weer zo’n leuke cocktailtip, verleidelijk door de combinatie van mint en chocolade. Schreef ik afgelopen zondag bij de after dinner cocktail ‘Dirty Girl Scout’ “After Eight in je glas”, dan typeert dat de Grasshopper eigenlijk nog veel meer.

De naam komt natuurlijk van de lichtgroene kleur van het drankje, die deze kleur te danken heeft aan de groene crème de menthe. De cocktail is bedacht in Tujague’s, een bar in de French Quarter van New Orleans, door eigenaar Philibert Guichet. Hij ontstond vermoedelijk rond 1919 en werd in de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw populair. De oorzaak is toevoeging van de frisse en verfrissende mintsmaak, populair in het warme Zuiden van de VS, net als de longdrink ‘Mint Julep’ (de voorloper van de Mojito; van 60ml bourbon whiskey, 2 theelepels water, 1 theelepel poedersuiker, crushed ijs; 4 blaadjes verse munt).

Ingrediënten

  • 30 groene crème de menthe (groene mintlikeur)
  • 30ml witte crème de cacao (blanke chocoladelikeur)
  • 30ml (slag)room

Bereiding

  • Neem gelijke delen crème de menthe, crème de cacao en room.
  • Shake de vloeistof in een cocktailshaker met ijsblokjes.
  • Giet door een strainer in een Martini- of cocktailglas.
  • Garneer met chocoladesnippers en/of blaadjes munt

Variaties
Zoals veel cocktails, kent ook de Grasshopper zijn variaties:

  • De Wodka Grasshopper of Flying Grasshopper bestaat uit gelijke delen groene crème de menthe, witte crème de cacao en wodka.
  • De Brown Grasshopper voegt espresso toe aan de ingrediënten van de originele Grasshopper.
  • Bij de Frozen Grasshopper voeg je nog een bolletje muntijs toe aan de ingrediënten van de Grasshopper waardoor je meer een dessert krijgt.
  • De Green Genie bevat groene crème de menthe, crème de caramel en wodka met jasmijn-infusie, maar je ziet onder deze naam bijvoorbeeld ook after dinner shots van gelijke delen groene Chartreuse met tequila.