oncours Mondial de Bruxelles 2019 - jurylid Ingrid Larmoyeur

De resultaten van de 26e editie van het Concours Mondial de Bruxelles zijn bekend. Onlangs vond dit concours plaats in het Zwitsere Aigle. Vinissima was er weer bij als jurylid. Dit jaar werden 9.150 wijnen ingezonden uit maar liefst 46 wijnproducerende landen. Wijnen uit 43 landen kregen een zilveren, gouden of ‘grand gold’ medaille. Spaanse wijnen sleepten dit jaar de meeste medailles in de wacht en bij de druivenrassen werden wijnen van merlot het beste gewaardeerd. Een Belgische wijn werd winnaar bij de mousserende wijnen en bij rood … won een wijn uit Mexico!

Concours Mondial de Bruxelles - Grand Gold

Spanje won dit jaar de meeste medailles. Maar liefst 626 wijnen, uit met name Castilla y Leon en Rioja, waren de koplopers. Frankrijk werd tweede met 614 medailles. En hoewel er veel witte en mousserende wijnen werden ingezonden, was merlot de grote winnaar: maar liefst 32% van de Franse medailles gingen naar wijnen met dit druivenras!

Italië werd met 383 medailles derde en ik ben zelf erg blij dat dat met wijnen van inheemse druivenrassen was. Sangiovese, primitivo, glera (voorheen prosecco) en nero d’avola scoorden mede het hoogste onder de Italiaanse inzendingen. Portugal kreeg een verrassende vierde plek met 365 medailles. Gastland Zwitserland was dit jaar ook goed vertegenwoordigd met 172 medailles. Chasselas, het druivenras dat zo karakteristiek is voor de wijnregio Vaud waar wij als juryleden dit jaar te gast waren, nam de leiding, gevolgd door pinot noir, merlot en wijnen van de inheemse rassen petite arvine (wit) en cornalin (blauw). Nieuwkomer in de top 10 van de competitie was Mexico.

Top10
De top 10 landen met medailles zijn dit jaar: Spanje (626), Frankrijk (614), Italië (383), Portugal (365), gastland Zwitseland (172), Chili (74), China (het gastland van vorig jaar; 65), Bulgarije (45), Zuid-Afrika (43) en Mexico (39).

Favoriete druifjes
Wijnen van merlot waren dit jaar favoriet met 268 medailles, gevolgd door tempranillo (260), cabernet sauvignon (221), syrah (135) en grenache (93). Van de witte druivenrassen vielen sauvignon blanc (102) en chardonnay (91) het meest in de smaak, op afstand gevolgd door chasselas (30), verdejo (29) en alvarinho (20).

Slechts één procent van de wijnen kreeg de hoogste onderscheiding, Grand Gold. Italiaanse wijnen wonnen het meeste Grand Gold, gevolgd door wijnen uit Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland.

Overigens opvallend om te vermelden dat meer dan 50% van de wijnen met medailles minder dan €8,50 (bij producent) kosten. Het zijn dus niet alleen de topwijnen die in de prijzen vallen, maar ook wijnen met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Chant d'Éole 2014

België
Eén van de grote verrassingen was de 2014 Chant d’Éole Brut Blanc de Blancs – Cuvée Prestige uit … België! Deze wijn kreeg in het segment mousserend de hoogste notering! Het laat eens te meer zien dat het met de kwaliteit van de wijnen van onze zuiderburen steeds beter gaat. Gefeliciteerd, België!

De grote verrassing bij rood was de 2016 “Caipirinha” van El Cielo uit nota bene Mexico; een blendwijn van cabernet sauvignon, syrah, nebbiolo en malbec. Bij wit zorgde producent Gorka Izagirre voor een verrassing met de 2015 “42 by Eneko Atxa”. Een wijn uit Spaans Baskenland van druivenras hondarrabi zerratia.

De winnaar bij de roséwijnen komt ook uit Spanje: 2018 “Quelias Rosado” van Bodegas Sinforiano, een ecclectische blend van 50% albillo, 30% grenache, 10% verdejo and 10% tempranillo. Mind you: deels witte rassen (albillo en verdejo) en deels blauwe (grenache en tempranillo)!

Bij de ‘organic wines’ (bio) scoorde de 2015 Fabula Riserva from Azienda Agricola Montebelli uit Toscane het beste. Ook Italië scoorde bij de bio-wijnen het beste, gevolgd door Spanje, Frankrijk en  opvallend … China.

De 2015 D’Oliveiras Madeira Wines Matured over 10 years  van Pereira d’Oliveira won de categorie van de versterkte wijnen.

De favoriet bij de categorie ‘sweet wines’ was de Italiaanse 2007 “Poggio Salvi Bianco” van Agr. Poggio Salvi di Jacopo Bameri.

Alle resultaten van het concours vind je hier.

team 59 Concours Mondial de Bruxelles 2019

Brno 2020
Ik mocht ook dit jaar weer van de partij zijn als jurylid in Aigle. Op de foto zie je onze jury nr. 59, v.l.n.r.: juryleden Edo Heyns (Zuid-Afrika) en Stasa Bizjak (Slovenië), juryvoorzitter Alvaro Cerrada Bueno (Spanje), jurylid Rosanna Ferraro (Italië), onze sommelier Maggie Tzu-Hsuan (Taiwan), en juryleden Ingrid Larmoyeur (Nederland) en Mihail Druta (Moldova).

Naast drie dagen jureren, bestond het programma in Aigle ook uit enkele masterclasses en excursies. Meer over Zwitserse inheemse druivenrassen als petite arvine, cornalin en de zeldzame Zwitserse gletscherwijn volgt daarom binnenkort hier op vinissima.nl!

Vorig jaar vond het concours plaats in China. Ik maakte toen na het concours een tripje naar het Chinese wijngebied Ningxia. Zie hier mijn YouTube-filmpje met een impressie over dit wijngebied.

Volgend jaar vind het Concours Mondial de Bruxelles plaats van 1-3 mei 2020 in Brno in het Tsjechische wijnregio Zuid-Moravia.