Panamese roja vieja y arroz con coco

Panamese ropa vieja y arroz con coco . Dit is alweer de vijfde avond dat ik mijn kookinspiratie uit het WK Voetbal haal. De avondwedstrijden waren tussen Panama – Tunesië en Engeland – België. Na Argentinië, Portugal, Kroatië en Costa Rica nu tijd om me meer te verdiepen in Panama, het Centraal-Amerikaanse buurland van Costa Rica. Panama kon al niet meer door en verloor ook de derde poulewedstrijd, dus het is weer koken voor de verliezer.

Ropa vieja betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het is een kliekjesgerecht. Vanuit Spanje ging het gerecht via de Canarische eilanden naar de Caraïben en Zuid-Amerika en elk land heeft zijn eigen variant.

Ingrediënten (2 personen)

Voorbereiding voor de runderbavette:

  • 1 bavette van ca. 300gr
  • 750ml runderbouillon (mag van een runderbouillonblokje)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui, in groffe blokjes
  • 1 knoflookteentje, geplet
  • 2 takjes verse oregano of 1TL gedroogde oregano
  • 3 kruidnagelen

Voor de ropa vieja:

  • 1 rode ui, in midgroffe blokjes gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 1 rode en 1 groene paprika, in smalle reepjes
  • 2 grote of 3 middelgrote tomaten, ontveld en ontpit, in kleine blokjes
  • 1TL oregano (vers of gedroogd)
  • 1TL gedroogde chilivlokken (optioneel)
  • de bavettereepjes (zie boven)
  • 400ml runderbouillon (overgebleven van het koken van de bavette, zie hierboven)
  • 100ml rode wijn (optioneel, in dit recept wel gedaan)
  • Koriander of platte peterselie, grof gesneden

Voor de kokosrijst:

  • 200gr rijst
  • Blikje kokosmelk à 200ml
Panamese roja vieja y arroz con coco

Oude kleren
De Panamese keuken bestaat vooral uit kip, rijst, linzen en bonen. En vis, want Panama heeft veel kust. En kokos komt door de Caraïbische invloed. Sancocho (de gallina) lijkt het nationale gerecht, een stoofsoep met kip.

Na tweemaal vis en een keer kip deze week, werd het tijd voor vlees. Dus ging ik op zoek naar een vleesgerecht met kokos. Het werd roja vieja y arroz con coco (rundvlees met kokosrijst). ‘Ropa vieja’ betekent letterlijk oude kleren. Ik heb al een keer eerder ‘ropa vieja’ gemaakt, maar dat was een gerecht uit Tenerife (zie hier). Ropa vieja betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het is een kliekjesgerecht. De oorsprong van het gerecht ligt bij de Sefardische joden in het 12e eeuwse Spanje. Het verhaal gaat dat een arme man zijn familie te eten kreeg. Uit nood kookte hij zijn oude kleren en de liefde voor zijn familie deed het brouwsel veranderen in een lekker stoofpotje. Het gerecht ‘ropa vieja’ ging vanuit Spanje via de Canarische eilanden naar de Caraïben en Zuid-Amerika en elk land heeft zijn eigen variant.

Bereiding
Ropa vieja wordt in Panama ook wel ‘carne desmechada’ genoemd. In het Engels is dat ‘shredded meat’ ofwel gescheurd vlees, maar je komt het tegenwoordig ook tegen als ‘pulled beef’. Je kunt het beste bavette (flank steak) voor dit gerecht gebruiken. Tip: Moeilijk is het gerecht niet, maar begin wel ruim van tevoren, want je bent zeker 2 1/2 uur bezig met koken!

Naast de ui, knoflook en gekleurde paprika’s kun je in de ‘ropa vieja’ ook andere groenten toevoegen, zoals winterpeen en bleekselderij of groene olijven. Kokosrijst smaakt er geweldig bij en geeft een spannende aanvulling.

  1. Kook eerst de bavette 1 ½ à 2 uur in ca. 750ml runderbouillon met een laurierblaadje, een grof gehakte ui, gekneusd teentje knoflook, oregano en drie kruidnagelen tot het vlees gaar is.
  2. Haal het vlees uit de bouillon en laat het vlees wat afkoelen. Trek het dan met een vork uiteen.
  3. Zeef de bouillon en bewaar!

Begin daarna aan de ropa vieja.

  1. Fruit ui en knoflook. Laat de ui glazig worden.
  2. Voeg tomatenpuree toe en fruit 1 minuut mee.
  3. Voeg dan de paprikareepjes, de tomatenblokjes, oregano en ca. 400ml runderbouillon en 100ml rode wijn toe (je kunt de rode wijn ook weglaten). Optioneel: om het gerecht pittiger te maken, kun je wat chilivlokken of verse chilipeper toevoegen. Laat de saus minstens een half uur à drie kwartier pruttelen. De saus moet dik, bijna zoet en geconcentreerd worden. Gaat het te hard, giet er dan nog wat bouillon bij. Os het te nat, laat het vocht dan nog wat verkoken.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Kook ondertussen (halverwege stap 6) de rijst in water met een blikje kokosmelk. Giet de rijst af.

Serveren
Leg een bolletje rijst op het bord en geef de ‘ropa vieja’ erbij. Bestrooi met koriander (of peterselie).
Tip: Je kunt de ropa vieja ook serveren met arepas (Zuid-Amerikaanse maïsbroodjes van maïsmeel van P.A.N., zie hier voor het recept.) in plaats van rijst.
Geef er deze frisse Zuid-Amerikaanse tomaten-ui salade bij (let op: uurtje van tevoren de uienringetjes inweken in lauwwarm water).

Wijntip: kies een rode wijn uit Zuid-Amerika. Bijvoorbeeld een malbec uit Argentinië, een rijpe carmenère of cabernet-merlot blend uit Chili. Een wijn van petit syrah past ook goed. Of, als je ‘m kunt krijgen, een rode wijn van de Canarische eilanden van het druivenras listán negro. Zinfandel uit de VS, primitivo uit Puglia, een Spaanse Rioja crianza of een Portugese rode wijn uit de Douro kan ook.

WK kookinspiratie
Dit is een gerecht uit mijn WK Voetbal 2018 kookinspiratie. Hier staan alle twaalf gerechten uit de wereldkeuken op een rijtje:

Argentijnse churrasco met chimichurri
Portugese garnalen met ui en tomaat
Dalmatische stoofschotel van tonijn
Arroz con pollo – kip met rijst uit Costa Rica
Panamese ropa vieja con arroz de coca (rundvlees met kokosrijst uit Panama)
Uruguay – tuco de carne (pasta met gehakt-tomatensaus)
Ploughman’s Lunch: snaaien op z.n Engels
Zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje
Klassiek Frans genieten: Parmentier de confit de canard
Liver & Onions: gebakken lever en uienjus uit Engeland
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart

Panamese roja vieja y arroz con coco
Panamese roja vieja y arroz con coco
Panamese roja vieja y arroz con coco