pasta met citroen en kaviaar

Pasta met citroen en kaviaar. De Italianen zouden zeggen: “un primo piatto raffinato, adatto alle grandi occasioni”. Een geraffineerd voorgerecht voor speciale gelegenheden. Ach, het was woensdag en regenachtig, dus why not!?” Alleen heb ik er een hoofdgerechtje van gemaakt, we leven tenslotte in Nederland en pasta is bij ons geen voorgerecht. En ik had nog een klein beetje kaviaar over van mijn heerlijke zomeravond met de Classic Cuvée van Nyetimber. Elk moment kun je bijzonder maken, ook een regenachtige woensdagavond. Dus hier het delicate maar simpele recept voor pasta met citroen en kaviaar. Lekker zomers en feestelijk, ondanks de regen. En natuurlijk, ervan genoten samen met een mooie Italiaanse mousserende wijn, want kaviaar houdt van bubbels; en ik ook!

dunne pastasoorten

Ingrediënten (2 personen)

  • 160gr dunne pasta (b.v. spaghettini no. 11, taglierini no. 105, tagliolini no. 106 of no. 206, capellini no.9 of capelli d’angelo no. 209 (engelenhaar), fedelini no. 10; de nummering is van pastamerk De Cecco en ik koos voor de tagliolini. Tip: als je het gerecht als voorgerecht gebruikt, dan is 125gr voldoende.)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • Sap en zest van een halve citroen
  • 50ml wodka
  • 75ml crème fraiche
  • 40-50gr kaviaar (ca. 4EL, of meer naar wens; zwarte ‘imitatie-kaviaar’ kan ook, zoals haringkuit)
  • 2EL fijngehakte bieslook
  • 25gr roomboter
  • Zout en versgemalen peper
pasta met citroen en kaviaar bereiden

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Let op: door de zoute kaviaar heb je minder zout nodig! Giet de pasta af, maar bewaar voor de zekerheid wat kookvocht voor als de pasta te droog wordt.
  2. Fruit het slalotje zachtjes in roomboter.
  3. Blus af met wodka en flambeer. Laat de wodka verdampen.
  4. Voeg crème fraiche of slagroom toe en verwarm.
  5. Voeg bieslook toe en een deel van de kaviaar. Roer voorzichtig om.
  6. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Let op: door de zoute kaviaar heb je minder zout nodig!
  7. Dien op en schep op elk bord nog een eetlepel kaviaar in het midden.

Varianten

  • Voeg aan het einde vlak voor het serveren wat reepjes gerookte zalm toe en roer voorzichtig door.
  • Kook vier witte asperges beetgaar en snij ze in plakjes. Voeg aan het einde de plakjes witte asperges toe en roer voorzichtig door. NB groene asperges zijn hiervoor niet geschikt.

Wijntip: een mooi gerechtje als pasta met citroen en kaviaar verdient een mooie wijn. Ga daarom voor een fijne mousserende wijn uit Noord-Italië. Vaak net iets minder zuren dan champagne, maar op dezelfde manier gemaakt. Daardoor past ie ook mooi bij de romige crème fraiche. Denk aan producenten als Ca’del Bosco, Bellavista of Villa Franciacorta uit Franciacorta (in Lombardije) of Ferrari uit Trentino. Ik koos voor de 2014 Franciacorta, “emozione” brut van Azienda Agricola Villa [€25,75 bij Marius]. Van 85% chardonnay, 10% pinot nero en 5% pinot bianco. Het is een blend van 26 – apart gevinifieerde – basiswijnen van verschillende percelen. De wijn heeft minimaal 36 maanden gerijpt, onze fles is in juni 2018 gedégorgeerd ‘(sboccatura’ heet dat in het Italiaans), dus die heeft langer gerijpt. De dosage ligt rond de 7gr/L en de wijn is daarmee lekker droog. Mooie fijne mousse. Appel, peer, citrus, mineraliteit, gisttonen (brioche) en elegante floraliteit. Echt een fijne spumante bij mijn gerecht.

Salute e buon appetito!