Turkije kent vele varianten van aardappelschotels, al dan niet uit de oven. Zo heb je ‘sinalti’, ‘katkat’, en deze geweldige ‘Patates oturtması’. Veelgebruikte ingrediënten zijn naast aardappelen: tomaten, (lams)gehakt, uien en knoflook. Ik koos voor de ‘patates oturtması’, of de patates oturtma (aardappelcasserole).

Het recept is op zich supermakkelijk, maar zoals vaak het geval met gerechten uit Turkije of het Midden-Oosten, is de voorbereiding wel wat bewerkelijk. Veel snijwerk. Dan nog wat handelingen. Maar als de ovenschotel eenmaal in de oven staat, heb je er zo’n 30 minuten geen omkijken meer naar en heb je een heerlijk gerecht! En in de tussentijd heb je alle tijd om bijvoorbeeld een lekkere frisse salade te maken, of nog even wat te borrelen. En dan: aan tafel!

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram aardappelschijfjes (voorverpakt of zelf gesneden van enkele grote aardappelen)
  • 500 gram lamsgehakt (als je dat niet kunt krijgen: rundergehakt)
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL paprikapoeder (ik gebruikte gedroogde Turkse rode pepervlokken: tatli pul biber, die is mild en wat zoetig)
  • Een handje vol fijngesneden platte peterselie
  • Zout en peper
  • Vier middelgrote tomaten, in plakken van ca een halve centimeter.

Voor de tomatensaus:

  • 1 blikje gepelde tomaten, grof gepureerd met de staafmixer
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • Zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven alvast op 180 graden.
  • Maak eerst de tomatensaus. Fruit de ui in wat olijfolie. Fruit de knoflook mee. Voeg het gepureerde tomaten erbij en een eetlepel tomatenpuree. Laat ca. 10-15 minuten zachtjes sudderen tot het ingedrukt en wat zoeter en geconcentreerder is geworden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak of frituur de aardappelschijfjes tot ze mooi goudbruin zijn. Ze krijgen zo veel meer smaak dan dat je ze voorgekookt zou gebruiken.
  • Maak kleine hamburgertjes van ca. 4-5 cm doorsnede van het lamsgehakt. Vermeng het lamsgehakt met de gesnipperde ui, het knoflookteentje, de paprika of rode pepervlokken en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper en kneed er kleine platte hamburgertjes van.
  • Bak de hamburgertjes kort aan beide kanten zodat ze een mooi bruin korstje krijgen. Ze hoeven niet helemaal door-en-door gaar te zijn, want ze komen nog in de oven!
  • Giet nu wat olijfolie in een ovenschaal en bestrijk de bodem met een kwastje.
  • Leg vervolgens vanaf de rand telkens een rijtje aardappelschijfjes, schijfjes tomaat en de hamburgertjes in de ovenschotel. Herhaal dit tot alles op is. Als je dat makkelijker of fijner vindt, kun je ook eerst de bodem bedekken met aardappelschijfjes, dan daarop een laagje tomaat, dan het gehakt etc.
  • Bedek alles tenslotte met de tomatensaus en garneer nog met enkele plakjes tomaat.
  • Bak de aardappelschotel 30-35 minuten op 180 graden in de voorverwarmde oven.
  • Garneer tenslotte met wat platte peterselie en dien op.
  • Tip: geef er een frisse groene salade bij.

Wijntip: drink er bijvoorbeeld een sappige maar serieuze Beaujolais bij. Wij namen een Chiroubles, een van de crus de Beaujolais.

Afiyet olsun! Eet smakelijk!