Home » Zomerse mango mojito kip met spicy mango-komkommersalade

Zomerse mango mojito kip met spicy mango-komkommersalade

mango mojito kip

Het trefwoord dat ik voor vandaag kreeg was MANGO. Wat ermee te doen? Rijst? Noodles? Mangocurry? Met gamba’s, beef of met kip? Uiteindelijk koos ik voor kip. Het is nog lekker zomers weer en na een maand zijn eindelijk alle klusmannen (voegers en dakdekkers) klaar. Tijd voor mezelf. En tijd voor een vrolijk gerecht. Ik had nog wat mango’s liggen en ineens zin in een zonnig cocktailtje. Dat heb ik gecombineerd in een zomerse mango mojito kip met spicy mango-komkommersalade. Het uitgangspunt is natuurlijk de cocktail mojito. De mojito is een cocktailklassieker uit Cuba. Hij wordt gemaakt met witte rum, rietsuiker, verse munt, limoensap, soda en veel (crushed) ijs. Dat was ook het uitgangspunt voor mijn zomerse mango mojito kip. Ik voegde er nog gepureerde mango aan toe. Met een heerlijke spicy mango-komkommersalade en naanbrood erbij. Heerlijk!

De mojito is een cocktailklassieker uit Cuba. Hij wordt gemaakt met witte rum, rietsuiker, verse munt, limoensap, soda en veel (crushed) ijs. Dat was ook het uitgangspunt voor mijn zomerse mango mojito kip.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilets, in reepjes van 2cm
  • 2 naanbroden

Voor de kipmarinade:

  • 12 verse muntblaadjes
  • 2EL rietsuiker
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 100ml witte rum
  • 1 knoflookteentje
  • ½ mango (ca. 100gr), pureren met het knoflookteentje in de mixer/blender
  • Later voor in de saus: 1EL ahornsiroop,(of munt) (optioneel)

Voor de salade:

  • 1 ½ mango in blokjes
  • 4 snack- of mini-komkommers of ½ komkommer in kleine blokjes (zaadlijsten eruithalen als je een gewone grote komkommer gebruikt)
  • 1 chilipepertje, gesnipperd
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • Een paar muntblaadjes, gehakt

Voor de saladedressing:

  • Sap van 1 limoen
  • 1TL ahornsiroop (of honing)
  • Zout en peper

Een klassieke mojito maak je zo:
Muddle (= stamp) wat 5 muntblaadjes en 1EL rietsuiker in je ‘jar’ of cocktailglas. Knijp een halve limoen uit boven je glas en doe de limoenschil er ook bij. Voeg 60ml witte rum toe en roer voorzichtig om. Vul je glas met ijsblokjes en vul op met ca. 60ml soda (bruiswater). Garneer met een takje munt.
Schrijver Ernest Hemingway woonde een tijd op Cuba en was dol op de mojito. De mojito is door de combinatie van munt en limonesap een zeer verfrissende zomercocktail, maar ook een heel verraderlijke; je proeft de alcohol erin namelijk nauwelijks. Wees dus op je hoede!
Zin in meer? Probeer ook mijn Peach Mojito of de Aardbeien-granaatappel Mojito.

Voor de mango mojito kip gebruiken we kip, mango, limoen, rum en muntblaadjes.

Bereiding

  • Pureer 100gr mango samen met een knoflookteentje.
  • Stamp voor de mango-mojito-marinade de rietsuiker en de muntblaadjes samen fijn. Het mag letterlijk op slootwater lijken. Vermeng met witte rum, limoensap en de mango-knoflookpuree.
  • Marineer de kippenreepjes minstens 2-3 uur in de marinade.
  • Maak een mangosalade van mango in blokjes, de komkommer en het gesnipperde chilipepertje. Vermengd met de dressing en bestrooi met verse munt.
  • Haal de kip uit de marinade en laat uitlekken. Bewaar de marinade!
  • Verwarm de marinade. Laat een paar minuten goed doorkoken (er zat per slot van rekening rauwe kip in!) totdat er een gladde dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er ook nog een scheutje ahornsiroop door.
  • Gril de kippenreepjes in een grilpan of bak ze. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kip met de saus. Geef de mangosalade erbij en naanbrood.

Wijntip: een witte wijn met zowel fraicheur als wat tropische elementen. Nieuwe wereld chardonnay (zonder hout) kan. Sommige chenin blanc uit Zuid-Afrika als ie lekker vol en met tropische aroma’s is. Pinot gris uit de Elzas zou wellicht kunnen, maar niet een met teveel restzoet. En viognier met z’n aroma’s van perzik en abrikoos. Ik koos voor de Mas de Mas chardonnay-viognier uit Pays d; Oc van 60% chardonnay en 40% viognier. De chardonnay heeft vier maanden houtrijping gehad wat de wijn net wat meer body en rondeur geeft. Milde zuren. Tropische neus. Mango, ananas en perzik in de mond. Prima combi.

Eet smakelijk!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl

ingrediënten mango mojito kip
ingrediënten mango mojito kip
marinade mango mojito kip
Door |2018-09-06T17:14:12+00:0021 augustus 2018|Cocktailklassiekers, Cocktails met rum, Gevogelte, Salades|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.